lietuvaitis писал(а):Андрусь Буй писал(а):lietuvaitis, думайте и пишите, что хотите, но пока не будет доказательств (в этом стиле - "Может вы не понимаете, что я имею ввиду под производством - извольте - наличие кузниц, форм для литья, полуфобрикатов, ну, или в меньшей степени литейных мастерских по чермету.") то и вопрос со жмудами закрыт
Ну так пакупайте книгу Еугениюса Иовайшы "Мелатургия Балтов и золотозделия". Он там какраз описывает про изпозльованые в Литве трофеные кузницы, которые и были основным инструментом обработки метала.
http://www.ethnicart.lt/index.php?optio ... 84&lang=lt
lietuvaitis, я в шоке
Вам вынь и полож, да ещё как маленькому пожуй - а вы вот как
lietuvaitis писал(а):Андрусь Буй писал(а):аличие кузниц, форм для литья, полуфобрикатов, ну, или в меньшей степени литейных мастерских по чермету.
Да кстати, приведите, ссылки про это в Новогрудке.
http://pawet.net/library/history/bel_history/_books/novogrydok_gurevich/Гурэвiч_Ф._Д._Летапiсны_Новгородок.html
lietuvaitis писал(а):Андрусь Буй писал(а):А зачем что-то мерять!? - на 6 страницах всё измеряно!Имейте мужество признать это..
Я и признаю в жемайтии изготовляли мечи.
Их в могилки клали, но что бы где-то делали я ещё не видел и не читал
lietuvaitis писал(а):Андрусь Буй писал(а):А Гуревич пишет что в Новогрудке нашли 175 единиц разного оружия.
Да видел, дротики, топоры, ножницы...
Зброя блiжняга бою.
Бронзвае перакрыжаваньне мяча з галовамi птушак альбо драконаў па краях знайдзена ў пабудове першай паловы XII ст. Даўжыня яго 9,5 см. Мячы з падобнымi перакрыжаваньнямi характэрныя для тэрыторыi куршаў[1].
На Замкавай гары ў слоi XII ст. знайдзены бронзавы наканечнiк ножнаў мяча, вышынёй 7 см. Па П. Паульсену падобныя наканечнiкi выраблялi куршы i прусы пачынаючы з XI ст.[2]
Пляскаты бронзавы ажурны наканечнiк вышынёй 3 см., археолаг Е. Антаневiч прылiчыў да прадукцыi прыбалтыйскага вырабу. Аднак, аналогiй гэтай знаходцы няма[3].
Перакрыжаваньне шаблi з латунi, пашыраецца ў сярэдзiне i на канцах, захавалася ў даўжыню на 6 см. Блiзкае па форме жалезнае перакрыжаваньне вядома ў Мiнску. А.М. Кiрпiчнiкаў далучае Наваградскую i Мiнскую знаходкi да аднаго тыпу, паралелi ёсьць у паўднёварускiх старажытнасьцях[4].
Абломак ляза ромбападобнага ў сячэньнi кап'я, належыць да той самай пабудовы, дзе знайдзена перакрыжаваньне мяча. Да гэтай знаходкі блiзкі наканечнiк кап'я даўжынёй 22 см. з вёскі Кашалева паблiзу Наваградка. Паралелi гэтым коп'ям адзначым у Гродне i Лагойску[5].
У пабудове другой паловы XII ст. на Малым Замку знайдзена кап'ё даўжынёй 19,5 см. з квадратным у сячэньнi лязом i варонкападобнай утулкай. Такое ж паходзiць з Ваўкавыска[6].
Утульчатая сулiца (даўжынёй 15,3 см.) на нашым абшары аналогiй не мае. Па тыпалогii А.М. Кiрпiчнiкава належыць да другога тыпу, сустракаецца рэдка[7].
Ўтокi (3 экземпляры). Вышыня iх 5 см., дыяметр 3 см. Такiя вырабы для дрэўкаў коп'яў знайдзены ў Мiнску, Полацку i Бярэсьцi. Э.М. Загарульскi мяркуе, што з дапамогай ўтокаў у баі выкарыстоўвалi i тыльны бок кап'я[8].
Жалезны выраб в форме стрыжня з галоўкай (галоўкай мела адтулiну) у свой час мы вызначылі як кiсьцень. Аналогii не вядомыя[9].
Са зброяй блiжняга бою мы звязваем жалезныя пласцiнкі для ножнаў, верагодна, ад баявых ножнаў[10].
У Наваградскай калекцыi няма баявых сякер, але ў курганах такія былi, а ў Кашалеве дзве звычайныя сякеры знайдзены разам з кап'ём[11]. Трэба думаць, што сякеры Наваградка, аб якіх паведамлялася ў папярэдняй главе, у выпадку неабходнасьцi, таксама маглi служыць як зброя.
......и прочая и прочая.......
http://pawet.net/library/history/bel_hi ... _gurevich/Гурэвiч_Ф._Д._Летапiсны_Новгородок.html
"Я читал Гуревич - Я там всё знаю"- ага! - прочтите lietuvaitis не позорьтесь.
lietuvaitis писал(а):Андрусь Буй писал(а):Ну-ну, поподробнее

.
Источник указан, читайте, просвешейтесь. Будет полезно узнать как половчане жмудину без войны ворота города открыли.
Ну, и как!?
lietuvaitis писал(а):Андрусь Буй писал(а):Нет! И?.
Тогда нефантазируите если фантазии неможете потвердит аргументами.
Я не фантазирую
Я всего лишь цитирую то, что до меня понаписала куча всяких историков-исследователей. Не читали!? - ну, то почитайте и гугл вам в помощь.
lietuvaitis писал(а):Андрусь Буй писал(а):Ну, и из какого источника вы знаете что в самом начале XI ст. Русь была возле Гродно, да и кто слышал чё о Гродно в 1009 году, если дата основания его 1128 год

.
Есть предположения, что он относится к 1005 г. - Уставная грамота великого князя киевского Владимира Святославлича об основании Туровской епископии.
Это всего лишь предположение. А археология утверждает что Гродно стал городом в XII веке, т.е. 1128 год — первое упоминания в Ипатьевской летописи - вполне правдоподобно. Так что увы и ах