Кот писал(а):Вы уводите разговор в область каких-то фантазий, додумок и прочего. Извините, но мне сложно говорить на таком языке.
Лучше возьмите то, что оставили предки. Например, слово о погибели русской земли 13 в.О, свѣтло свѣтлая и украсно украшена, земля Руськая! И многыми красотами удивлена еси: озеры многыми удивлена еси, рѣками и кладязьми мѣсточестьными, горами, крутыми холми, высокыми дубравоми, чистыми польми, дивными звѣрьми, различными птицами, бе-щислеными городы великыми, селы дивными, винограды обителными, домы церковьными и князьми грозными, бояры честными, вельможами многами. Всего еси испольнена земля Руская, о прававѣрьная вѣра хрестияньская!
Отселѣ до угоръ и до ляховъ, до чаховъ, от чахов до ятвязи и от ятвязи до литвы, до немець,[2] от нѣмець до корѣлы, от корѣлы до Устьюга,[3] гдѣ тамо бяху тоймици погании,[4] и за Дышючимъ моремъ;[5] от моря до болгаръ,[6] от болгарь до буртасъ,[7] от буртасъ до чермисъ,[8] от чермисъ до моръдви,— то все покорено было Богомъ крестияньскому языку, поганьскыя страны, великому князю Всеволоду,[9] отцю его Юрью,[10] князю кыевьскому, дѣду его Володимеру и Манамаху,[11] которымъ то половоци дѣти своя полошаху в колыбѣли. А литва из болота на свѣтъ не выникываху, а угры твердяху каменые городы желѣзными вороты, абы на них великый Володимеръ тамо не вьѣхалъ, а нѣмци радовахуся, далече будуче за Синимъ моремъ. Буртаси, черемиси, вяда[12] и моръдва бортьничаху на князя великого Володимера.[13] И жюръ Мануилъ цесарегородскый[14] опасъ имѣя, поне и великыя дары посылаша к нему, абы под нимъ великый князь Володимеръ Цесарягорода не взял.
А в ты дни болѣзнь крестияном от великаго Ярослава и до Володимера,[15] и до ныняшняго Ярослава,[16] и до брата его Юрья, князя володимерьскаго...[17]
Как видите, всё - русская земля. А почему и как кто там русским назвался? Мне вот лично пох, главное - что это было давно и ПРОЧНО засело, что люди никем себя уже не считали, кроме РУССКИХ. Понимаете в чем дело?![]()
Ну хотите приставку БЕЛО добавьте к Руси.. Я не противРус он и есть рус
Ну и дзе вы убачылі фантазіі?
то все покорено было Богомъ крестияньскому языку поганьскыя страны великому князю Всеволоду, отцю его Юрью, князю кыевьскому, дѣду его Володимеру и Манамаху, которымъ то половоци дѣти своя полошаху в колыбѣли.
Я ж кажу, уласнаць кіеўскіх (рускіх/варяжскіх) князёў, а таму зямля руская - бо терыторыя ім належыла, а насельніцтва, якое пражывала на гэтых землях, адпаведна рускія. Тым жа макарам сталі называць і веру і мову. І называцца халопам варажскіх князў - Ты чей? - Русский - мне не вельмі падабаеца. Уж лепш быць русінам - Ты кто? - Русин. - альбо беларусам - Ты хто? - Беларус. - альбо літвінам. Таму калі утварылася ВКЛ, гэтыя землі практычна не называлі Русью, і то толькі тыя тэррыторыі, якія раней падпадалі пад уплыў Кіева. Але ж Полацк фактычна быў незалежным ад Кіева, а таму назва Русь тутака не замацавалася. Да, і мова і вера былі рускія толькі таму, што рускія (варажскія) князі прыклалі к гэтаму руку. Гэтак жа як іспанцы прынеслі сваю мову і веру ў Новы Свет.