Цікавае. Пытаньні.

Модераторы: goward, Vadim Deruzhinsky, Andrey Ladyzhenko

Цікавае. Пытаньні.

Сообщение gervasij » Вт июн 05, 2012 11:15 pm

Изображение

З кнігі Вальтэра "Літоўскі катэхізм Нікалая Даўкшы".

Як я зразумеў , сапраўднае імя Шымона Даўконта (Сімонаса Даўкантаса)- Якаў Лаўкіс ? Летувіскі бок форума павінен ведаць дакладна.
gervasij
 
Сообщения: 3361
Зарегистрирован: Вс авг 09, 2009 1:00 pm
Откуда: Vialikalitva (Belarus)

Сообщение gervasij » Сб июн 16, 2012 10:11 am

Летувіскі бок прамаўчаў..
добра, паспрабуем самі этымалагізаваць..
Якаў Лаўкіс - Якаў Лаўнік -магчыма, габрэй з сям'і лаўнікаў. Даўконт- мяняла.. Кантар... Растаўшчык.


---
Станіслаў Лем.
http://lib.rus.ec/b/352716/read


— Гимназические годы в «Высоком замке» описаны довольно подробно, но на 1939 году рассказ обрывается, так как началась война, во Львов вошли русские. Конечно, вы не могли это описывать во времена ПНР.
— Так случилось, что экзамены я сдал в начале лета, а в конце его началась война, и очень скоро Польша пала. Для меня это был страшный момент, я постоянно в мыслях к нему возвращаюсь. Сверху, по Сикстуской улице из Цитадели, двигалась польская легкая конная артиллерия, а из боковых улиц вдруг на лошадях выехали советские (не знаю почему, но все с монгольскими лицами). У каждого из них в одной руке был наган, а в другой — граната. Они приказали нашим солдатам снять портупеи, все оружие бросить на землю, орудия с лошадьми оставить и уходить. Мы стояли пораженные и плакали. Мы видели, как пала Польша! Дворник, который был свидетелем Иеговы, покрывал покинутых лошадей попонами. Что было потом, я уже не помню.
— Каково было соотношение сил?
— Это был целый польский полк, развернутый в Цитадели.
— Но из ваших слов следует, что советских было всего несколько человек.
— Потому что я видел столько. Но во всем городе их было очень много, так что весь Львов был ими занят.
gervasij
 
Сообщения: 3361
Зарегистрирован: Вс авг 09, 2009 1:00 pm
Откуда: Vialikalitva (Belarus)

Сообщение gervasij » Сб июн 16, 2012 10:29 am

Літоўскі халадзец (па-польску). Халаднік.
Ці вядома ці пашырана гэтая страва ў Летуве? Калі так,то ў якім з этнаграфічных рэгіёнаў яна з'яўляецца мясцовай "фішкай"?
gervasij
 
Сообщения: 3361
Зарегистрирован: Вс авг 09, 2009 1:00 pm
Откуда: Vialikalitva (Belarus)

Сообщение lietuvaitis » Сб июн 16, 2012 11:04 am

А зечем? Вед почти все, что мы предявляем, тут с лехким движением руки обзывается или фасификатом или чепухой или еще как нибут орповергается по принципу лишь бы опровергнуть.

Так мы уж луче вас почитаем, посмотрим, что вы этим хотите сказать, может подправим чтот-то.

Так что излогайте свои мысли, что вы тут хотите сказать, на чем это основывается, какие у вас аргументы, кто их потверждает в научном мире и т.д.? 8)
lietuvaitis
 
Сообщения: 4182
Зарегистрирован: Пт дек 29, 2006 12:01 pm

Сообщение gervasij » Сб июн 16, 2012 11:37 am

lietuvaitis писал(а):А зечем? Вед почти все, что мы предявляем, тут с лехким движением руки обзывается или фасификатом или чепухой или еще как нибут орповергается по принципу лишь бы опровергнуть.

Так мы уж луче вас почитаем, посмотрим, что вы этим хотите сказать, может подправим чтот-то.

Так что излогайте свои мысли, что вы тут хотите сказать, на чем это основывается, какие у вас аргументы, кто их потверждает в научном мире и т.д.? 8)


І гэта адказ красамоўна характарызуе летувіскі падыход. Вы-шукайце, пішыце, рыйце глебу.. а мы, з жэмайтукаса, па-панску, паглядзім, пакрытыкуем, па-ба-ба-блім, карацей.

летувайціс, я задаў канкрэтныя пытаньні. Чакаю канкрэтнага адказу.
==========
Гульні ў высакароднасць ня будзе.
вы ня тая птушка, каб з вамі абыходзіцца па -свойску.
gervasij
 
Сообщения: 3361
Зарегистрирован: Вс авг 09, 2009 1:00 pm
Откуда: Vialikalitva (Belarus)

Сообщение lietuvaitis » Сб июн 16, 2012 11:54 am

Уж изнивите, а что думали кините какой-та огрызок, поставите нелепые вопросы и мы щас побежим искать для вас ответы? Спосибо, вашим стилем обшение уже сыти. Сперва научитесь обосновывать, что вы хотите тут показать, зачем, какие у вас мотивы, вятно опишите свою позицию по этому вопросу, а уж потом от нас требуйте ответов, а то начали создовать пустые темы с пустимы вопросами. Невижу темы для дискусии.
lietuvaitis
 
Сообщения: 4182
Зарегистрирован: Пт дек 29, 2006 12:01 pm

Сообщение gervasij » Сб июн 16, 2012 12:08 pm

Вось яшчэ адзін гачок...


Szilveszter Matuska (29 января, 1892 -. исчез в 1945 году), был венгерский убийца массы и инженер-механик, который сделал два успешных и по крайней мере двух неудачных попыток сорвать пассажирских поездов в Венгрии , Германии и Австрии в 1930 и 1931 гг. Он родился в Csantavér (ныне Čantavir, Сербия ).

-----------------------------
Основой фамилии Матушко послужило церковное имя Матушко. Скорее всего, имя Матушко - это застывшая производная форма имени Матвей. Мужское крестильное имя Матвей в переводе с древнееврейского означает «дарованный богом».

Одним из покровителей этого имени считается Матфей Левий – апостол, евангелист, бывший мытарь, бросивший свое дело, вняв слову Господа. На Руси известен также и Матвей Преподобный (X в.), один из великих учителей церкви, архимандрит, Новоторжский чудотворец, первый подвижник из иноков на Руси.

Скорее всего, основатель рода Матушко был человеком из простого сословия. Дело в том, что полными именами звались в основном представители социальной верхушки, знати или семей, пользовавшихся в данной местности большим авторитетом. Выходцев же из других сословий, как правило, звали уменьшительными, производными именами. , со временем получил фамилию Матушко.
----------------------------

Станіслаў Манюшка

Герб «Крыўда»
Асабістыя зьвесткі
Нарадзіўся: 5 траўня 1819
Убель Ігуменскага павету
Памёр: 4 чэрвеня 1872
Варшава
Род: Манюшкі
Бацькі: Часлаў Манюшка
Альжбета з Маджарская
Жонка: Аляксандра Мюлер (Müller)
Дзеці: Ян, Соф’я
Рэлігія: рыма-каталік
Станіслаў Манюшка (5 траўня 1819 — 4 чэрвеня 1872) — польскі і беларускі кампазытар, дырыгент, пэдагог. Стваральнік нацыянальнай клясычнай опэры, клясык польскай і беларускай вакальнай лірыкі[1][2].
Вытокі музаў Станіслава Манюшкі ў беларускім і польскім фальклёры[1].
----------------------------
Stanisław Moniuszko (Ubiel, 1819. május 5. – Varsó, 1872. június 4.) lengyel romantikus zeneszerző, zongorista és orgonsita. A lengyel nemzeti opera atya. Magyar zenetörténészek gyakran illetik a « lengyel Erkel » jelzővel. A lengyel zentörténetben ugyanis nagyából azt a szerepet töltötte be, mint a magyar zenetörténetben Erkel Ferenc

Stanislovas Moniuška (lenk. Stanisław Moniuszko, 1819 m. gegužės 5 d. Ubelė prie Minsko – 1872 m. birželio 4 d. Varšuva, palaidotas Povonzkų kapinėse) – Lietuvos lenkų kompozitorius, dirigentas. Vienas ryškiausių lenkų muzikos romantizmo kūrėjų greta F. F. Šopeno.

Па -летувіску і мадьярску палякі -ЛЕНКІ\У


"Станіслаў Маюшка" у выкананьні злучштанmнікаў LARD. На застаўцы летувіскі прапагандісцкі плакат - "Ліцьвіны ідуць! Божа,барані Жмудзь!"

http://www.youtube.com/watch?v=6ZqlT9VJ9ok
Изображение
Последний раз редактировалось gervasij Сб июн 16, 2012 12:10 pm, всего редактировалось 1 раз.
gervasij
 
Сообщения: 3361
Зарегистрирован: Вс авг 09, 2009 1:00 pm
Откуда: Vialikalitva (Belarus)

Сообщение gervasij » Сб июн 16, 2012 12:10 pm

lietuvaitis писал(а):Уж изнивите, а что думали кините какой-та огрызок, поставите нелепые вопросы и мы щас побежим искать для вас ответы? Спосибо, вашим стилем обшение уже сыти. Сперва научитесь обосновывать, что вы хотите тут показать, зачем, какие у вас мотивы, вятно опишите свою позицию по этому вопросу, а уж потом от нас требуйте ответов, а то начали создовать пустые темы с пустимы вопросами. Невижу темы для дискусии.


Ня бачыце, дык чаго палезлі? Абы, пагудзець?
gervasij
 
Сообщения: 3361
Зарегистрирован: Вс авг 09, 2009 1:00 pm
Откуда: Vialikalitva (Belarus)

Сообщение daugaila » Сб июн 16, 2012 2:27 pm

Что это за тема форума такая, "цикавые пытання"? Начинается от наезда на Даукантаса и его псевдонимов, с незаурядно генияльно истолкованной этимологией имён (очень по-литвинистски), потом рассказ про Львов в 39-ом, потом вопрос про наши и ваши šaltibarščiai (chlodnik litewski, холодник), потом какой то венгерский рокмуззон. Это что - провокация, или автор перегорел в этот жаркий день, мечтая о чем то холодном?
daugaila
 
Сообщения: 148
Зарегистрирован: Сб июн 09, 2012 4:04 pm
Откуда: Vilnius

Сообщение lietuvaitis » Сб июн 16, 2012 4:43 pm

Это свободный полет нелепых фантазий, которами так славится gervasij, смысла в них мало, флуда сколка угодно. Цель одна - вязть какой-та придмет для "дискусии", обично монолога. И натянут на него, якобы, "аргументы". Как следствие местных "аргументов" нет, вот и приходится бегать по всему миру ищя следы "лютичейлитвинобелорусов", и за ушы их тянут к Литовско-Белоруской границе и "доказывать", что все, что у нас есть это не наше, начиная культурой, языком, кончая самим существованием.
lietuvaitis
 
Сообщения: 4182
Зарегистрирован: Пт дек 29, 2006 12:01 pm

Сообщение gervasij » Пн июн 18, 2012 8:19 am

Венгерскі рок? Му-ха-ха!
Праэкт ЛАРД - Джэла Біафры (гурт "Дэд Кэнедзіс") і Алана Юргенсона (гурт "Міністры")з майго басаногага юнацтва летувісы зходу залічылі ў ганаровую варту Венгрыі.. Гэты грэх даруем, бо -"Ня кожны зараз памятае імёны герояў Рэвалюцыі" ))

У астатнім, па адказах жмудска-летувіскай партызанкі, на гэты раз выйшаўшай адзіным фронтам з-пад Віліі й Дубісы, бачу , што разуменьня й жаданьня змагацца па сапраўднаму ў вас ані кроплі.

Патлумачу.
1. Ваш першасьвятар Вальтэр пазначыў у сваіх "штудыях" імя Шымона-Саймона Даўконта, як Якаў Лаўкіс. Пазначана, як можна мяркаваць, як сапраўднае імя . Даўконт, як вядома, меў вельмі шмат псэўданімаў (ствараў ілюзію, што летувіска-жмудскіх заўзятараў гісторыі вельмі шмат, а ня ён адзін). Але ,на гэты раз ,Вальтэр ппроста напісаў (Якаў Лаўкіс). Якаў - Іоакаў - імя габрэйскае і пашыранае пасярод габрэяў.
Лаўкіс - калі адкінуць жмудскій канчатак -ІС, атрымліваецца -Лаўк -Лаўка (маленькая крама). Калі гэта слова, зразумела, ня мае іншага тлумачэньня на жмудскай мове (прыгадаем, што Лаўкіс ведаў толькі тры мовы- латынь, польскую і жмудскую).
Даўконт , жартаўліва, можна патлумачыць ,як Мяняла, бо па-нямецку і польску - Кантар -мяняла (грошаў) і конт/а -рахунак(счёт). Даў конт... дадумываем самі..)
Але, нават на простае, неабразлівае пытаньне, летувісы прамаўчалі. Словы Вальтэра, які , нібыта першым й адкапаў наском скуранага бота Варуту на Летаўцы)), яны да ўвагі ня прынялі...
-----------------

Мангольскія твары савецкіх жаўнераў. Як казаў Холмс, няма нічога больш вартага за дробязі. Вось з такіх сьведчаняў ,як словы Станіслава Лема, вядомага барацьбіта за праўду, ствараецца агульная выява... савецкія орды з мангольскімі тварамі. зараз, гэты "мяцежны хаўрыс", ледзь валодаючый расейскай мовай запісваецца на перапісах - русскімі і пачынае аўтаматам лічыцца спракавечным старэйшым братаў у г.зв. "гэй, славянскай шафе". Дзякуй, ня трэба.

==========

Пра Манюшку -Матушку няма сэнсу распавядаць дэталёва. летувайціс і яго каманда ўжо шмат разоў ігнараваў сырую гіпотэзу славянскага паходжаньня (магчыма, чэшскага, ці нават украінскага) прозвішчаў, якія маюць канчатак на -КА, Ко, -ЙКА, -ЙКО.. Цімашэнка, Юшчэнка, Матушка-Манюшка, Матэйка- Дамейка... А , быў яшчэ Фядзюшка, брат Ягайлы (ці нехта з яго атачэньня), на Грунвальдскім полі.

============

Летувісцы, вашы агульныя веды сваёй гісторыі, яе культурных ,вайсковых і іншых адметнасцяў і дасягненьняў, на мой погляд , занадта малыя, каб нешта звягаць пра веліч жмудскага народа. Ліцьвіны могуць чым-нечым ганарыцца, а вось вам, акрамя Чюрлёніса, Сабойніса (габрэйскага баскетбаліста) і можа.. Баніоніса (таленавіты актор, халера) ,на мой погляд , няма чым. Бо ,за тры гады барацьбы ў фарумісціх акопах ад вас, летувісы, я цікавых імёнаў амаль не пачуў.


Таму зараз, і спрабуеце на Міцкевіча нацягнуць жмудскія дасьпехі з дубовай кары, бо сапраўдны жмудскі Данелайціс нікому амаль невядомы.

Вы як палякі. Тыя склалі ганаровы сбпіс 10 асоб, якія нібыта гатовы былі адаць жыццё за Польшчу.
Рэйтан,Касцюшка, Траўгут,Плятэр - першыя з першых. Але, ніводзін з іх не паляк па паходжаньню, нарадзіліся на заходней Беларусі - першыя трое адносна непадалек ад Наваградка, Плятэр каля Дзвінска, які маскалі адпілавалі латышам (даўгаўпілс).

Далей гэты ганаровы спіс складаецца з АКаўцаў. Вось такія пыхліва-ганарлівыя палякі, Карона нічога добрага ім не дала...

Карацей, насамрэч, мне амаль не патрэбны вашыя адказы, бо звычайна яны проста- блблбл...
Последний раз редактировалось gervasij Пн июн 18, 2012 8:25 am, всего редактировалось 1 раз.
gervasij
 
Сообщения: 3361
Зарегистрирован: Вс авг 09, 2009 1:00 pm
Откуда: Vialikalitva (Belarus)

Сообщение lietuvaitis » Пн июн 18, 2012 8:22 am

Интерено, почему модераторы нестирают тему, которая неотносится к разделу "история"?
lietuvaitis
 
Сообщения: 4182
Зарегистрирован: Пт дек 29, 2006 12:01 pm

Сообщение gervasij » Пн июн 18, 2012 8:24 am

lietuvaitis писал(а):Интерено, почему модераторы нестирают тему, которая неотносится к разделу "история"?

На думку вядомага прававеда...

Ну, у якім артыкуле Статута ВКЛ пра гэта нічога не сказана? ))
gervasij
 
Сообщения: 3361
Зарегистрирован: Вс авг 09, 2009 1:00 pm
Откуда: Vialikalitva (Belarus)

Сообщение gervasij » Пн июн 18, 2012 12:23 pm

А зараз пра цікавую // ,якую харобрая Жмудзь праігнаравала.

Палякі -на чэшскай, беларускай, украінскай і іншых мовах - палякі.

На летувіскай і вугорскай - ленкі.
gervasij
 
Сообщения: 3361
Зарегистрирован: Вс авг 09, 2009 1:00 pm
Откуда: Vialikalitva (Belarus)

Сообщение Istorik » Пн июн 18, 2012 4:45 pm

gervasij писал(а):А зараз пра цікавую // ,якую харобрая Жмудзь праігнаравала.

Палякі -на чэшскай, беларускай, украінскай і іншых мовах - палякі.

На летувіскай і вугорскай - ленкі.


Постараюсь обьяснить.
Поляки от слова - поле. Poland - land - земля. Так?
На литовском значение поле имеет и слово ланкос - lankos, от этого и название, сперва называли lankai - поляки, lankas -поляк, потом л стала мягкой -lenkas, lenkai.
Istorik
 
Сообщения: 623
Зарегистрирован: Пн мар 16, 2009 9:25 pm

След.

Вернуться в История

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и гости: 2